Nieuws
De informatiegids van het seizoen 2024-2025 is beschikbaar.
Informatiegids 2024-2025 (alleen achter de log-in)
Klik hier om in te loggen.
Let op, de ochtenddienst van 24 maart 2024 vindt plaats in de Franse kerk, Fransekerkstraat 24 in Voorburg.
Voorgangers zijn ds Bart Noort en Ellen Pals. In ons eigen kerkgebouw is er geen dienst.
Een groep van zo'n 15 Haagse kerken viert Hemelvaartsdag dit jaar gezamenlijk in de Bethelkerk Scheveningen. De kerkdienst wordt georganiseerd met het Missionair Platform Den Haag. In dit platform werken verschillende kerken uit de regio met elkaar samen. Deelnemende kerken zijn o.a. de Bethelkerk, De Havenkerk, de Franse kerk, de Ichthuskerk, de Leeuwendaalkerk, de Morgensterkerk, de Nebokerk en de Pax Christikerk.
Ds. Jasper Klapwijk zal dit jaar de verkondiging verzorgen. Verschillende andere voorgangers werken ook mee aan de kerkdienst. De muziek wordt verzorgd door de band Elim en organist Marcel van Duijvenvoorde. Er is een crèche en een programma voor kinderen.
Al een aantal jaar wordt deze gezamenlijke viering op Hemelvaartsdag georganiseerd. Het is altijd een goedbezochte en feestelijke kerkdienst. Ook dit jaar belooft het weer een feest te worden op donderdag 18 mei.
Thema - Jezus en de draak
Als Lucas de hemelvaart beschrijft is het een rustig plaatje: Jezus wordt opgenomen, er schuift een wolk tussen, en dat was het. Bij Johannes vinden we in zijn boek Openbaring een heel ander plaatje: Jezus wordt weggerukt naar de hemel en ontkomt zo aan een grote verslindende draak. Zijn aankomst in de hemel leidt tot een oorlog in de engelenwereld, en die strijd heeft weer grote gevolgen voor ons hier op aarde. In de gezamenlijke viering op Hemelvaartsdag gaan we dat visioen uit Openbaring 12 beter bekijken. We krijgen een blik achter de schermen van de geschiedenis, en er blijkt alle reden om vol hoop en vreugde hemelvaart te vieren.
Praktische informatie
Datum: Donderdag 18 mei 2023
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Bethelkerk Scheveningen
Adres: Jurriaan Kokstraat 175
Info: www.missionairplatformdenhaag.nl
Bereikbaarheid
Fiets: Naast en achter de kerk is er een fietsenstalling
Openbaar vervoer: Tramlijn 1 en buslijn 22 hebben een halte bij de ingang van de kerk (halte Keizerstraat)
Auto: Rondom de kerk is het vanaf 10.00 uur betaald parkeren.
Mensen die slecht ter been zijn kunnen voor de deur van de kerk uitstappen, maar als je de auto wilt parkeren moet je soms even naar een plek zoeken of kiezen voor de parkeergarage bij de Hoogvliet in de Badhuisstraat.
Het logo van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken: Jezus centraal
Op 21 maart, de eerste dag van de lente, is het logo van de toekomstige NGK gepresenteerd. Het logo verbeeldt een rechtopstaand ICHTHUS-symbool, het bekende ‘visje’. Met de keuze voor dit klassieke symbool in een nieuwe, eigentijdse vormgeving wordt verbeeld dat de nieuwe kerkgemeenschap voortbouwt op het fundament dat eeuwen geleden gelegd is: Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser. Ook kun je in het logo iets zien van samengaan in een opwaartse beweging van aanbidding. De kleurstelling is gekozen in samenhang met het motto ‘Hoopvol onderweg in Gods wereld’.
Het beeldmerk is opgebouwd uit twee gedeeltelijke cirkels die elkaar ontmoeten. Deze lijnen vormen samen een staand Ichthus-symbool, het bekende visje. Het Griekse woord ICHTHUS, dat vis betekent, bestaat uit de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser in die taal. Jezus is het fundament van de kerk; in het geloof draait het om Hem. Dat geven we weer met dit beeld.
In het beeldmerk wordt ook symbolisch verbeeld hoe twee kerkgemeenschappen elkaar ontmoeten. Daar waar de twee gedeeltelijke cirkels elkaar raken, ontstaat een lijnenspel. Kleuren vermengen zich en vormen samen nieuwe kleuren. Die nieuwe kleuren staan voor de harmonische veelkleurigheid van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Andere associaties die het beeldmerk oproept zijn een figuur in aanbidding en de emoji van biddende handen.
De kleuren van het beeldmerk staan symbool voor aarde (groen), water (blauw) en licht (okergeel), verwijzend naar Genesis 1. De kleuren groen, blauw en okergeel sluiten nauw aan bij het motto van de Nederlandse Gereformeerde Kerken: Hoopvol onderweg in Gods wereld, dat terugkomt onder het beeldmerk. ‘Hoopvol’ verwijst naar het licht, ‘Gods wereld’ verwijst naar aarde en water.
Het woordmerk wordt in drie regels onder elkaar geschreven, waarbij het accent ligt op de vetgedrukte woorden ‘Gereformeerde’ en ‘Kerken’. Doordat de woorden zo geplaatst worden, lees je van boven naar beneden de afkorting NGK die hoort bij de nieuwe kerkgemeenschap.
Het beeld- en woordmerk zijn ontworpen door communicatie- en adviesbureau IDD. Een aantal focusgroepen en andere betrokkenen hebben waardevolle inbreng geleverd tijdens het proces van totstandkoming.
Bron: https://onderwegnaar1kerk.nl/ichthus-als-logo-nieuwe-ngk
Kijk verder op: https://onderwegnaar1kerk.nl